| Raymouche NOUVEAU (ELLE)


 |
Sujet: Re: recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa " Lun 4 Avr 2011 - 15:50 | |
| 1) kiełbasa świąteczna chefa - Chef Paul
2) Biała kiełbasa
60-90 min
Składniki:
2 kg mięsa z łopatki, 1 kg chudego boczku, 2 łyżeczki pieprzu czarnego, 3 łyżki zwykłej soli, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach), 2 szklanki letniej (przegotowanej)wody, jelita cienkie wieprzowe.
Wykonanie:
Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki. Boczek bez skóry pokroić na małe kawałki. Mięso skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm). Oddzielić 2/3 porcji i ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie może być bardzo rozdrobnione). Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie doprawić do smaku wg własnego upodobania). Wymieszać razem, dolewać wodę i wyrabiać rękoma ok. 15 min. Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą. Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.
PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM: Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć białą kiełbasę do gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut. W razie potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia). Pozostałą białą kiełbasę włozyć we woreczki i zamrozić.    oublier ses ancêtres, c'est être comme un ruisseau sans source, un arbre sans racine |
| sonia ADMINISTRATEUR


 |
Sujet: recette de la "kielbasa swiateczna " Lun 4 Avr 2011 - 23:05 | |
| bonsoir Sonia et merci pour cette superbe recette que malheureusement je ne sais pas traduire, je suis polonais 100% né en France et je ne lis ni ne parle la langue! Quelqu'un pourrait-il me faire une traduction? merci encore |
| Raymouche NOUVEAU (ELLE)


 |
Sujet: Re: recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa "  | |
| |
| Contenu sponsorisé
 |