Witamy - Zapraszamy


 
PortailAccueilFAQS'enregistrerConnexion

Partagez| .

recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa "

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas
MessageAuteur
MessageSujet: recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa " Lun 4 Avr 2011 - 13:16

français2 Bonjour à toutes et tous. En prévision de Pâques, je suis à la recherche d'une recette pour faire de la "kielbasa swiateczna ", je réside au sud de Toulouse et mon charcutier serait prêt à faire cette saucisse si je suis en mesure de lui en donner la recette. J'ai parcouru le forum mais je n'ai pas trouvé d'information exploitable sur ce sujet.
dziendobry
Raymouche
NOUVEAU (ELLE)
NOUVEAU (ELLE)



Revenir en haut Aller en bas
MessageSujet: Re: recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa " Lun 4 Avr 2011 - 15:50

1) kiełbasa świąteczna chefa - Chef Paul





2) Biała kiełbasa





60-90 min

Składniki:

2 kg mięsa z łopatki,
1 kg chudego boczku,
2 łyżeczki pieprzu czarnego,
3 łyżki zwykłej soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach),
2 szklanki letniej (przegotowanej)wody,
jelita cienkie wieprzowe.


Wykonanie:

Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki.
Boczek bez skóry pokroić na małe kawałki.
Mięso skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm).
Oddzielić 2/3 porcji i ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie może być bardzo rozdrobnione).
Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie doprawić do smaku wg własnego upodobania).
Wymieszać razem, dolewać wodę i wyrabiać rękoma ok. 15 min.
Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą.
Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.


PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM:
Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum.

Włożyć białą kiełbasę do gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut.
W razie potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia). Pozostałą białą kiełbasę włozyć we woreczki i zamrozić.


oublier ses ancêtres, c'est être comme un ruisseau sans source, un arbre sans racine
sonia
ADMINISTRATEUR
ADMINISTRATEUR



Revenir en haut Aller en bas
MessageSujet: recette de la "kielbasa swiateczna " Lun 4 Avr 2011 - 23:05

bonsoir Sonia et merci pour cette superbe recette que malheureusement je ne sais pas traduire, je suis polonais 100% né en France et je ne lis ni ne parle la langue!
Quelqu'un pourrait-il me faire une traduction? merci encore Exclamation Sleep
Raymouche
NOUVEAU (ELLE)
NOUVEAU (ELLE)



Revenir en haut Aller en bas
MessageSujet: Re: recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa " Aujourd'hui à 5:22

Contenu sponsorisé




Revenir en haut Aller en bas

recette de la "kielbasa swiateczna " ou " biala kielbasa "

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Witamy - Zapraszamy  :: Polska i Polacy - La Pologne et les Polonais :: Restauracje, Specjalności, Dobra Kuchnia i Przepisy kuchenne - Restaurants, Spécialités, Cuisine de Pologne :: Cuisine, Spécialités et Recettes de Pologne-