Witamy - Zapraszamy


 
PortailAccueilFAQS'enregistrerConnexion

Partagez| .

2 vodkas d'automne

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas
MessageAuteur
MessageSujet: 2 vodkas d'automne Mar 26 Oct 2010 - 8:40

Nalewka jarzębinowa
Zebrać jarzębinę w listopadzie lub grudniu, bo wtedy nabierze już słodyczy - sparzyć ukropem kilka razy na sicie; jeżeli jest większa ilość, to nawet lepiej na obszernej misce i zostawić w wodzie, aż nieco ostygnie - aby war wody wszędzie ją objął. Zcedzić przez sito, a gdy dobrze osiąknie, wysuszyć na sicie 24 godzin, sypać pełno w gąsior i nalać spirytusem. Zostawić tak w cieniu w pokojowej temperaturze na 4 tygodnie. Wtedy wziąć na każdą kwartę zlanego z jarzębiny spirytusu, funt cukru i pół kwarty wody, zrobić syrop, raz zagotować, w gorący lać esencję jarzębinową, wymieszać i bez filtrowania zostawić w gąsiorze, a za dwa tygodnie ustoi się wybornie do czystego klaru. Kto chce mieć mniej słodką, może brać funt cukru i kwartę wody na pół garnca spirytusu. Będzie to ślicznego koloru bardzo hygieniczna wódka.

Wódka na tarkach
Tarki są owocem cierni. Otóż, nieprędzej jak w listopadzie, jeżeli już mróz zważy owoc - a lepiej nawet w grudniu - nazbierać tarek, wsypać pełno w gąsior i nalać spirytusem, postawić w piwnicy lub śpiżarni na trzy miesiące, wtedy zlać czysty spirytus, na każdą kwartę zrobić syropu z funta cukru i pół kwarty wody, zagotować tylko raz, rozebrać syrop spirytusem, zlanym z tarek, wymieszać, przefiltrować przez zwyczajną, niegumowaną bibułę lub, jeżeli czysta, można nie filtrować, bo po miesiącu i tak się ustoi, gdyż nic lepiej nie klaruje każdego płynu jak czas; najlepiej więc dopiero w trzy miesiące używać, a będzie to wyborna wódka na podobieństwo starego wina i nikt nie pozna z czego zrobiona.

/Lucyna Ćwierciakiewiczowa "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast i t. p.", nakład i własność Jana Fiszera, Warszawa, Nowy Świat 9., wydanie XXII/
tomek
SUPERSTAR
SUPERSTAR



Revenir en haut Aller en bas
MessageSujet: Re: 2 vodkas d'automne Jeu 2 Déc 2010 - 14:12

dommage que je n'ai pas pu traduire.... mais ce n'est pas grave
par contre ce que j'aimerais savoir , la vodka c'est aussi Polonais ?
MAZURE
NOUVEAU (ELLE)
NOUVEAU (ELLE)



Revenir en haut Aller en bas

2 vodkas d'automne

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Witamy - Zapraszamy  :: Polska i Polacy - La Pologne et les Polonais :: Restauracje, Specjalności, Dobra Kuchnia i Przepisy kuchenne - Restaurants, Spécialités, Cuisine de Pologne :: Cuisine, Spécialités et Recettes de Pologne-