Witamy - Zapraszamy


 
PortailAccueilFAQS'enregistrerConnexion

Partagez| .

KUTIA

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas
MessageAuteur
MessageSujet: KUTIA Lun 30 Nov 2009 - 19:47


Kutia


Składniki


25 dag łuskanej pszenicy

35 dag maku

20 dag cukru


10 dag rodzynek

5 dag migdałów

1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (śmietanki)



Sposób przygotowania:


Pszenicę (specjalnie łuskaną na kutię dostaniemy na bazarze) zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny),

ale nie rozgotowana.

Należy uważać, żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do

wystygnięcia.

Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku ewentualnie wyłożonym gazą i

przepuszczamy razem z cukrem przez maszynkę od mięsa z gęstym sitkiem.

Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy

laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę (nie należy dawać

jej zbyt dużo).

Całość rozrabiamy jogurtem.

Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka

godzin do lodówki
sonia
ADMINISTRATEUR
ADMINISTRATEUR



Revenir en haut Aller en bas

KUTIA

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Witamy - Zapraszamy  :: Polska i Polacy - La Pologne et les Polonais :: Restauracje, Specjalności, Dobra Kuchnia i Przepisy kuchenne - Restaurants, Spécialités, Cuisine de Pologne :: Cuisine, Spécialités et Recettes de Pologne-