Witamy - Zapraszamy


 
PortailAccueilFAQS'enregistrerConnexion

Partagez| .

KUTIA

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas
MessageAuteur
MessageSujet: KUTIA Lun 30 Nov 2009 - 19:47


Kutia


Składniki


25 dag łuskanej pszenicy

35 dag maku

20 dag cukru


10 dag rodzynek

5 dag migdałów

1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (śmietanki)



Sposób przygotowania:


Pszenicę (specjalnie łuskaną na kutię dostaniemy na bazarze) zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny),

ale nie rozgotowana.

Należy uważać, żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do

wystygnięcia.

Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku ewentualnie wyłożonym gazą i

przepuszczamy razem z cukrem przez maszynkę od mięsa z gęstym sitkiem.

Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy

laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę (nie należy dawać

jej zbyt dużo).

Całość rozrabiamy jogurtem.

Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka

godzin do lodówki
sonia
ADMINISTRATEUR
ADMINISTRATEUR
avatar


Revenir en haut Aller en bas

KUTIA

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Witamy - Zapraszamy  :: Polska i Polacy - La Pologne et les Polonais :: Restauracje, Specjalności, Dobra Kuchnia i Przepisy kuchenne - Restaurants, Spécialités, Cuisine de Pologne :: Cuisine, Spécialités et Recettes de Pologne-